Kun je te veel eiwitten eten

Kun je te veel eiwitten eten? Wordt je dik van te veel eiwitten?

Ben jij fanatiek bezig met je gezondheid en fitness? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van het belang van eiwitten in je dieet. 

Er zullen momenten zijn waarop jij jezelf afvraagt: ”Kun je te veel eiwitten eten? En is er ook zoiets als te veel van het goede?” Daarom is het belangrijk om te weten hoe ons lichaam werkt en hoe te veel eiwitten invloed heeft op ons lichaam.

Stel je voor dat je kunt ontdekken hoeveel eiwitten jij nodig hebt om al jou fitness en sport doelen te behalen! Door te weten hoe te veel eiwitten invloed heeft kun je bewuste keuzes maken in je voeding en je doelen werkelijk maken.

Duik met ons mee in dit artikel en leer meer over de inname van je dagelijkse eiwitten, wanneer je te veel eiwitten eet en hoe je de juiste verhouding aan eiwitten kunt nemen! Laten we beginnen.

Wanneer eet je te veel eiwitten?

Veel krachtsporters denken dat hoe meer eiwitten ze eten hoe beter het is, echter zit er ook een maximum aan het aantal eiwitten die effectief worden benut in het lichaam.

Dat wilt zeggen als je over een bepaald aantal eiwitten heen gaat, dat die eiwitten niet worden gebruikt om je spieren te herstellen. Maar voor andere dingen! Meer hier over lees je bij ”Waar gaan overbodige eiwitten heen?”.

Dus JA, je kunt te veel eiwitten eten. En een teveel aan eiwitten heeft ook zo zijn gevolgen! Het is verstandig om te weten hoeveel je nodig hebt en daar je voedingspatroon op af te stellen.

Het aantal eiwitten dat je nodig hebt

Maar hoeveel eiwitten is dan te veel? Volgens het voedingscentrum is tussen de 1,2 en de 2,0 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht voldoende.

Als je dus 80 kilogram weegt moet je tussen de 96 en 160 gram eiwitten per dag eten! Hier onder zie je een handige tabel met de soort sporters en hun aanbevolen dagelijkse inname. omdat er per sporter ook een verschil zit in de eiwitinname.

hoeveelheid eiwitten per dag

De gevolgen op je gezondheid als je teveel eiwitten eet

Er gaan veel verhalen rond dat het teveel aan eiwit belastend kan zijn voor je nieren of botten.

Bij een teveel aan eiwit moet je lichaam zorgen dat dit weggewerkt worden, en één van de oplossingen is om de eiwitten uit te scheiden via de urine. Dit zou belastend kunnen zijn voor een bepaalde groep mensen, dit zijn mensen met een nieraandoening, zwangere vrouwen of jonge kinderen die moeten oppassen om niet te veel eiwitten te eten.

Ook wordt er vaker gezegd dat een teveel aan eiwitten belastend kan zijn op de botten omdat er door de eiwitten een groot zure omgeving in het lichaam creëert waardoor er calcium uit de botten nodig is om dit weer te neutraliseren.

Er is dus geen bewijs dat hierdoor het calcium in de botten verminderd. Er wordt inderdaad calcium uit gebruikt om de zure omgeving te neutraliseren, maar dit word ook weer bijgevuld. En waar gaat de rest van de eiwitten heen die je teveel eet?

Waar gaan de overbodige eiwitten heen?

Zoals ik in het begin al verteld had zijn eiwitten noodzakelijk voor de mens, eiwitten ook wel proteïne genoemd worden niet zomaar opgenomen door het lichaam.

Als je voeding eet met eiwitten worden deze eiwitten afgebroken in de dikke en dunne darm doormiddel van enzymen, en vervolgens omgezet in aminozuren. 

Als deze aminozuren vrijkomen in de dunne darm worden ze via het bloed getransporteerd naar de lever en andere weefsels. Dit word gebruikt voor groei, herstel en functie van weefsels, organen en enzymen.

Daarna worden ze door het lichaam omgezet in lichaamseiwitten (ongeveer 70% van de aminozuren word omgezet in lichaamseiwitten).

Het hangt af van verschillende factoren zoals: voedingsstatus, activiteitsniveau en je totale eiwitinname hoe het lichaam de overbodige aminozuren verdeeld. Er zijn in principe 3 mogelijkheden wat er kan gebeuren als je te veel eiwitten eet. 

1. De eiwitten worden opgeslagen

Misschien heb je jezelf wel een afgevraagd: ”Maken te veel eiwitten je dik?”. 

Hierboven kon je lezen hoe eiwitten worden afgebroken door het lichaam, 70% van de aminozuren word gebruikt om je lichaam te onderhouden. De rest (en dus ook het te veel aantal aminozuren die je hebt gegeten) worden gebruikt als energie, omgezet in glucose of opgeslagen als vetten.

2. De eiwitten geven energie

Bij een grote hoeveelheid aminozuren die je lichaam op dat moment niet nodig heeft voor herstel of opbouw van weefsel kan het lichaam deze voor brandstof gebruiken.

Sommige aminozuren kunnen dan omgezet worden in energie, echter geeft dit minder energie in verhouding tot koolhydraten en vetten omdat eiwitten bedoeld zijn als bouwstoffen.

eiwitten geven energie

3. De eiwitten worden uitgescheiden

Mocht het lichaam de aminozuren niet gebruiken voor energie of opslag, dan ondergaat het lichaam een proces waarbij de aminogroep wordt verwijderd.

Hierdoor worden de andere stoffen omgezet in glucose en ketonlichamen, en een ander deel word via de urine in de vorm van ureum uit het lichaam geëlimineerd.

Wat zijn de symptomen van te veel eiwitten?

Zoals hierboven al is verteld kan een teveel aan eiwitten niet zorgen voor meer spiermassa. Dus meer is niet altijd beter. 

Hoe merk je nou dat je te veel eiwitten aan het eten bent, hieronder zie je meerdere symptomen die aan kunnen tonen dat je teveel eiwitten eet.

Hoe voorkom je een teveel aan eiwitten?

Om te zorgen dat je niet te veel eiwitten eet zou je de inname van de voeding bij kunnen houden in een app. Een app zoals MyFitnessPall kan heel goed de eiwitten voor jou bijhouden zodat je op de hoogte bent hoeveel eiwitten je eet, en waar nou veel eiwitten in zitten.

Echter is het ook belangrijk om je eiwitten te verdelen over de dag heen zodat je lichaam zich op meerdere momenten van de dag kan herstellen, dit gaat niet altijd makkelijk omdat je niet altijd beschikking hebt tot een goede eiwitbron.

Hier kan XXL Nutrition goed bij helpen, met eiwitshakes of eiwitrepen kun je op elk moment van de dag een goede 20 gram proteïne binnenkrijgen. 

Eiwit reep

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *