Wat is eiwitrijk eten?

Wat is eiwitrijk eten? Leer meer over eiwitrijke voeding!

Vraag jij jezelf ook wel eens af wat nou precies eiwitrijk eten inhoudt? Of waarom je eiwitrijk moet eten in je voeding? Want wat is dat nou; eiwitten, en uit welk voedsel haal je dan de meeste eiwitten? 

Veel vragen die allemaal worden beantwoordt in deze blog! Als je meer te weten wilt komen over wat eiwitrijk eten is dan lees snel verder!

Waar heb je eiwitten voor nodig?

Eiwitten zijn de bron voor spieropbouw in je lichaam, zonder eiwitten te eten kun je ook geen spieren kweken. Daarnaast zijn eiwitten ook goed voor de organen, het bloed en het zenuwstelsel.

Mocht je bezig zijn met een sport, dan ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren, dit is niks ergs. Maar dit wilt dus zeggen dat het weer moet herstellen.

En dan mag je één keer raden door welke voeding dat herstelt! Ja, de eiwitten. Deze zorgen ervoor dat je spieren de volgende keer als je weer de zelfde training gaat doen er op voorbereidt zijn om die ballast te weerstaan.

Er zijn veel soorten voeding waar je eiwitten uit kunt halen, zowel plantaardig als dierlijk. Daarom is het handig om te weten wat eiwitrijk eten nou eigenlijk is en waar veel eiwitten in zitten.

Leuk feitje: Een gemiddelde volwassene bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwitten.

Mocht je nog niet overtuigd zijn dat eiwitten belangrijk en gezond voor je zijn dan zal ik eens vertellen waarvoor eiwitten nog meer in het lichaam zitten!

Er zijn veel regelprocessen in het lichaam en eiwitten zijn er ook bij veel betrokken, denk hierbij aan: de afweerstoffen van je lichaam zijn eiwitten.

Daarnaast zijn veel hormonen zoals insuline eiwitten en alle enzymen in je lichaam zijn ook eiwitten, hierdoor werkt de spijsvertering bijvoorbeeld omdat dit stoffen afbreekt.

Ook spelen eiwitten een rol bij de transport van stoffen, dit wordt onder andere geregeld door hemoglobine. Dit eiwit zorgt dat je zuurstof vanuit de longen naar de cellen gaat zodat deze kunnen functioneren.

Nou is nog steeds de vraag in welk voedsel er veel eiwitten zitten, wat is nou eiwitrijk eten? Lees hier onder verder om een volledige lijst te zien welke producten veel eiwitten bevatten.

Lijst met eiwitrijke voeding

Wat is eiwitrijke voeding? Daar ga je nu achter komen! Hier onder vind je een lijst met voeding die veel eiwitten bevatten, dit is onderverdeeld in verschillende categorieën.

De categorieën zijn: vlees, vis, zuivel, groente, fruit en plantaardig.

Lijst met eiwitrijke voeding

Met deze lijst zou je veel interessante gerechten kunnen bereiden die boordevol eiwitten zitten en ook nog eens lekker en gezond zijn!

Maar nu je weet wat eiwitten zijn en wat eiwitrijk eten is, is er nog één vraag die beantwoordt moet worden en dat is hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt om je spieren voldoende te kunnen herstellen!

Hoe veel eiwitten moet je per dag eten?

Hoeveel eiwitten op een dag jij nodig hebt hangt van een paar dingen af, de hoeveelheid die je actief bent en ook de leeftijd die je nu hebt.

Per activiteit die je doet is het natuurlijk anders, hier onder zie je een lijst waar je jou eigen activiteit tussen kunt zoeken en de daarbij horende eiwit inname per dag.

Tabel 2 met hoeveelheid eiwitten per dag

Het normale eiwitinname staat op 0,8 gram per KG lichaamsgewicht, dit kan dus oplopen voor een krachtsporter naar meer dan het dubbele!

Ik laat even middels een voorbeeld zien hoe je berekend wat jou eiwit inname is, stel je weegt 80 kilo en je bent een gevorderde krachtsporter.

Dan is het dus 1,0  tot 1,4 keer je lichaamsgewicht in eiwitten die je moet eten, dit komt neer op 80 tot 112 gram eiwitten per dag.

Dus hopelijk weet jij nu wat eiwitrijk eten is, waarom het belangrijk is en hoeveel eiwitten je nodig hebt per dag om goed te herstellen.

Hier onder vind je nog een mooi e-book om aan jou dagelijkse eiwitten te komen, dit zijn 155 eiwitrijke recepten die jij kunt proberen!

HELP, ik kom niet aan mijn eiwitten per dag!

Vind jij het lastig om al je eiwitten te eten per dag? Dan is dit E-boek wellicht iets voor jou!

In dit E-boek vindt je 75 eiwitrijke recepten, zowel ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes.

Dit komt met een tijdelijke deal waardoor je er nog eens 80 recepten gratis bij krijgt! In totaal dus 155 eiwitrijke recepten!

Dit boek is geschikt voor de mensen die bezig zijn met (kracht)sport. Iedereen die actief is wil graag weten wat hij of zei per dag binnen krijgt!

Bekijk Hier of via de grote oranje knop!

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, dan wees niet bang om een reactie achter te laten op dit bericht met je vraag en kunnen zowel andere lezers en ikzelf reageren om iedereen zijn doelen te laten behalen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *