man die poseert in een vest

De spiermassa gids voor mannen! Hoe bouw jij spiermassa op?

Ben jij flink bezig om je spiermassa te vergroten, maar lukt dit op een of andere manier niet? Dan is dit de blog voor jou!

Spiermassa opbouwen voor mannen kan een moeilijke klus zijn omdat er redelijk wat bij komt kijken, denk hierbij aan een goede training, voeding en genoeg rust (slaap).

Daarom is het handig om in deze blog meer te weten te komen over spiermassa voor mannen, natuurlijk kunnen vrouwen hier ook gebruik van maken. Echter voor vrouwen liggen sommige dingen wel anders.

In deze blog ga je dus leren wat spiermassa is, hoeveel kg spiermassa normaal is, wat de voordelen hier van zijn, hoe jij kan zorgen voor meer spiermassa en hoe je spiermassa kunt meten.

Vooral de laatste 2 punten zijn zeer belangrijk. Meten = Weten!

Wat is spiermassa?

bodybuilder die poseert

Als ik denk aan spiermassa dan komt er een plaatje in mijn hoofd waar een man met een goddelijk lijf te zien is (zoals op de foto). Maar heeft hij dan zo veel spiermassa of is dit illusie?

Je lichaam bestaat uit vetmassa, spiermassa, organen en soortgelijke, water en botten.

De spiermassa is makkelijk gezegd het totale gewicht van je spieren in kilo’s.

Stel jij weegt 100 kilo en jou spiermassa percentage is 40% dan heb je dus een spiermassa van 40 kilogram.

Ons lichaam heeft 3 types spieren, de skeletspieren, de gladde spieren en de hartspieren.

Elk heeft zit zo zijn eigen functie, maar waar wij op ons gaan richtten zijn de skeletspieren. Daarentegen zijn dit ook de enige spieren die wij zelf kunnen ‘’besturen’’.

Bekijk het gemiddelde spierpercentage van mannen in deze spiermassa tabel!

Wat is een gezonde of normale spiermassa voor mannen vraag jij je misschien af? In deze spiermassa tabel voor mannen zie je het gemiddelde spierpercentage per leeftijd. 

Naarmate je ouder wordt neemt de spiermassa zoals je in de spiermassa tabel ziet af, dit is volkomen logisch en hier hoef je jezelf geen zorgen over te maken.

Echter boven het gemiddelde spiermassa zitten kan niet gezond voor je zijn, topsporters hebben natuurlijk ook veel meer spier. Maar er wordt aangeraden om niet 2% boven de gemiddelde spierpercentage te zitten voor jou leeftijd.

Sommige mensen streven ook naar 80 procent spiermassa, maar dit is dus niet haalbaar.  Ben jij nou benieuwd naar jou eigen spiermassa of spierpercentage? Onderaan de pagina staat de oplossing hoe jij je spiermassa kan meten! 

De gezondheidsvoordelen van een grote spiermassa

Nu we weten wat spiermassa inhoud en wat een normale spierpercentage is voor mannen, kunnen we verder gaan kijken naar waarom een grote spiermassa jou helpt.

In eerste instantie zou je niet snel denken dat er veel voordelen zijn aan het hebben van veel spiermassa, maar dit bewijst zich wel anders.

Grote spiermassa kan jou natuurlijk helpen in het dagelijkse leven om taken makkelijker uit te voeren mocht je bijvoorbeeld iets willen verplaatsen, vastmaken, optillen en ga zo maar door.

Naarmate je ouder wordt verlies je steeds meer spiermassa, hierdoor wordt je fragieler en zwakker.

Waardoor een val of verkeerde beweging wel eens een risico kan zijn, dit wil  je natuurlijk niet. Als je ouder wordt als man kun je nog steeds aan je spiermassa werken.

Jou spiermassa neemt in de loop van de tijd langzaam af als je ouder wordt, maar door te blijven trainen en juiste eiwitrijke voeding te eten kun jij dit proces vertragen.

Dit geeft op oudere leeftijd dus een beter uithoudingsvermogen en een mindere kans op val, breuk enzovoorts.

Hoe kun je jou spiermassa verhogen?

Spiermassa opbouwen is in theorie heel simpel, al zal dit in de praktijk erg gaan tegenvallen als je tegen allerlei dingen aan loopt.

Er zijn 3 belangrijke factoren om meer spiermassa te krijgen, dit zijn:

  1. Spieren trainen
  2. Juiste (eiwitrijke) voeding
  3. Genoeg rust

Als eerste deel van meer spiermassa opbouwen is bewegen en de spieren uitdagen heel belangrijk. Dit kan doormiddel van krachtraining of een andere sport zoals tennis, hockey enz.

Trainen, eten en slapen

Echter is bij krachtraining wel het doel voor de meeste mensen om spiermassa op te bouwen. Daarom zou dit een goede sport zijn om mee te beginnen als je momenteel nog niks in gedachte hebt!

Als je dan gesport hebt, ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren (wat helemaal niet erg is). Om te zorgen dat deze scheurtjes herstellen zul je de juiste voeding en bouwstoffen binnen moeten krijgen om dat te herstellen.

Het lichaam wil juist sterker terug komen om zich voor te bereiden op de volgende keer dat jij weer een zware training gaat hebben. Hierdoor groeit jou spiermassa dus langzamerhand.

Maar dit zal niet gebeuren als jij de rust niet pakt voor je lichaam om te kunnen herstellen, zie het als jou eigen telefoon.

Wat gebeurt er als je telefoon niet opgeladen wordt? Dan schakelt hij uit. Dit zal helemaal niet snel bij mensen gebeuren, maar zo gebeurt dat ook in jou lichaam.

Als jij maar 5 of 6 uur aan slaap hebt in een nacht ben je dus niet goed uitgerust en heeft het lichaam niet genoeg tijd gehad om de scheurtjes in je spieren te kunnen herstellen.

Denk aan die telefoon… je begint de dag met nog maar een 40 procent opgeladen telefoon! Daar heb je weinig aan.

Wil je begeleiding naar meer spiermassa?

sp-mannen-cover

Het spiermassa protocol is een product van de Droog trainen academie, waarbij ze mensen helpen om hun lichaam te verbeteren! 

Wil je meer informatie dan bekijk hier de website, en misschien gaan hun jou wel helpen om je doelen te behalen!

Hoe kun je spiermassa meten?

Dan komen we aan bij het laatste puntje, en misschien ook wel de belangrijkste in deze hele blog!

Zonder te weten waar je in het begin stond en waar je na 6 weken of 6 maanden staat is er weinig te zeggen of je nou bent aangekomen in spiermassa of vetmassa.

Spiermassa kun je niet zo maar meten, je hebt er een weegschaal voor nodig die er speciaal voor uitgerust is!

Vaak als je in spiermassa aan wilt komen kun je schrikken van het gewicht dat je aankomt in het proces, je gaat denken dat dit wellicht vetmassa is en dit kan demotiveren.

Echter is spiermassa dus (in verhouding) zwaarder als je vetmassa. Dus als jij aankomt in spiermassa en vet verliest zou je nog steeds hetzelfde er uit zien terwijl de weegschaal dus meer spiermassa aangeeft.

Zo kun je doelen en vooruitgangen dus makkelijk bijhouden, ideaal als je het aan mij vraagt!

Hier zie je een weegschaal die je kunt gebruiken om te meten hoe groot jou spiermassa is! Maar als die niet bevalt dan kun je hier kijken op Coolblue voor meer weegschalen die je spiermassa kunnen berekenen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *