sterker worden met voeding

Sterker worden met voeding, dit is hoe het in elkaar zit!

Ben jij iemand die graag zware dingen wilt tillen zonder dat het moeite kost? Wil jij sterker worden en ook gezond blijven leven? In deze blog gaan we het hebben over de manier hoe voeding een rol speelt in je kracht die je kan leveren, daarbij gaan we het hebben over hoe het nou werkt als je sterker wilt worden en welke voeding heb je nodig om sterker te worden? Lees verder om meer te weten te komen!

Hoe wordt je sterker?

Om sterker te worden is voeding niet alles, er is ook training nodig om de spieren te laten groeien. Dit is een ingewikkeld proces maar ik ga je proberen te vertellen hoe het in elkaar zit.

De spieren die je traint worden beschadigt, dit is niet slecht maar heel normaal. Zodra jij de voldoende en juiste voeding eet gaan jou spieren zich weer herstellen en maken ze zichzelf groter omdat ze zich voorbereiden op de volgende keer dat jij zwaar gaat tillen.

Hierdoor wordt jij dus simpel gezegd ‘sterker’, dus krachttraining zou een hele goede vorm zijn om je spieren sterker te maken.

Dit natuurlijk als je de juiste voeding nuttigt, lees hieronder verder wat nou precies de voeding is die we eten en hoe je dit gebruikt om je spieren sterker te kunnen maken.

Hoe zit onze voeding in elkaar?

Alle voeding die jij eet bestaat uit een aantal voedingsstoffen, in niet al het voedsel wat jij eet zitten alles voedingsstoffen evenveel daarom is het belangrijk om te letten op je voeding.

Voeding bestaat voornamelijk uit koolhydraten, vetten, eiwitten en een groot aantal vitamines en mineralen.

De eiwitten, koolhydraten en vetten worden ook wel macronutriënten genoemd, dit wil zeggen dat ze energie kunnen leveren aan het lichaam en dat we er vrij veel van nodig hebben.

Eiwitten zijn daarbij de belangrijke bron voor de opbouw en onderhoud van de spieren, organen, zenuwstelsel, hormonen en enzymen in het bloed.

De vitamines en mineralen worden ook wel micronutriënten genoemd, deze leveren dus geen energie maar zijn wel belangrijk. De micronutriënten zorgen ervoor dat de energie uit de macronutriënten kan worden gehaald.

Omdat deze voedingsstoffen een grote rol spelen in verschillende processen in ons lichaam is het van belang om het juiste te eten.

Welke voeding heb je nodig om sterker te worden?

Het proces waar wij interesse in hebben is de opbouw en herstel van het lichaam, om natuurlijk de herstel van de spieren goed te laten verlopen heb je genoeg voeding nodig.

Maar wat heb je dan precies nodig in je voeding?

Laten even de eiwitten koolhydraten en vetten afgaan! Beginnend bij de eiwitten die je zeker nodig hebt om sterker te worden, er worden verschillende grammen aangegeven voor een optimale inname van eiwitten.

Hieronder zie je een tabel met de inname van eiwitten per gram lichaamsgewicht per dag, met desbetreffende sporten er bij.

Tabel met hoeveelheid eiwitten per dag

Dus als jij bijvoorbeeld net aan krachtsport begint, dan ben jij een beginnende krachtsporter. Als je dan bijvoorbeeld 70 kilo weegt zou je een eiwit inname van minimaal 1,5 x70 = 105 gram eiwitten per dag moeten hebben.

Door naar de koolhydraten, dit is de voedingsstof die de energie levert aan je lichaam en het voedingscentrum raadt daarom ook aan om 40% tot 70% van je calorieën uit koolhydraten te halen!

Mocht jij dus op een dag 2000 calorieën eten dan is dat ongeveer 200 á 350 gram koolhydraten per dag.

Als laatste hebben we de vetten, vaak gezien als ongezond maar zeker niet onbelangrijk om ook spieren op te bouwen, en andere functies in je lichaam op orde te houden.

Bij de vetten zit je voor een gemiddelde man tussen de 56 en 111 gram vetten per dag, dit is voor een gemiddelde vrouw wat lager door de mindere calorieën die gemiddelde vrouwen eten per dag.

Voor vrouwen zit je op 44 tot 89 gram vetten per dag.

Hoe ga jij sterker worden?

Weet jij al hoe je nu sterker gaat worden, hoe voeding je sterker gaat maken. Ik hoop door deze blog je voldoende geïnformeerd te hebben.

Vragen kunnen altijd gesteld worden hier beneden! Zo kunnen we elkaar allemaal helpen het beste te bereiken. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *