eiwitten slecht voor je huid of eiwit puistjes? Wat te doen?

Zijn eiwitten slecht voor je huid? Lees meer!

Je hoeft geen expert te zijn in verzorging om je huid mooi te houden, de vraag is: kunnen eiwitten slecht voor je huid zijn?

Wist je dat 80% van de tieners te maken krijg met acne, maar dit kan meerdere redenen hebben waaronder voeding zoals eiwitten een rol kunnen spelen.

Met de kennis in deze blog zou je een mooie huid kunnen krijgen, en natuurlijk is iedereen anders maar er is zeker kans om jou huid weer te laten stralen!

Laten we in een aantal stappen kijken wat eiwitten doen met je huid, en of eiwitten dus ook slecht zijn voor je huid. En wat je kan doen om een mooie huid te krijgen!

Hoe blijft je huid mooi en jong?

Vrouw met een handdoek op hoofd en een mooie huid

Om te begrijpen waarom eiwitten slecht voor je huid kunnen zijn moeten we eerst even kijken wat het lichaam met de eiwitten doet die jij eet.

Het lichaam kan eiwitten niet opslaan zoals vet of koolhydraten, daarom is de tijd wanneer en hoeveel eiwitten je eet erg belangrijk. Hier komen we later nog op terug!

Als het eiwit in je lichaam zit dan kan hier collogeen van worden gemaakt, maar dit moet in combinatie met Vitamine C

Maar wat is collogeen dan? En wat doet het? Rond je 20e levensjaar verlies je ongeveer 1% collogeen per jaar. Deze collogenen zorgen ervoor dat je huid strakker en stralender is, het regelt eigenlijk de elasticiteit in je huid.

Daardoor krijgen we dus ook de huidveroudering zoals rimpels als we ouder worden, maar zoals ik al zei wordt collogeen gemaakt als je genoeg eiwitten en vitamine C binnenkrijgt. (Vitamine C nemen voor het slapen?)

Ben je niet zeker of je voldoende Vitamine C binnenkrijgt? dan kun je eens met een app zoals MyFitnessPall (op Android of Apple) je voeding van een week bijhouden, en daarna kijken hoeveel vitamine C jij elke dag binnenkrijgt.

Ben je niet zeker of je Vitamine C tekort hebt dan kun je het beste toch bijnemen, de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is 80 mg. En na 1500 mg per dag zou het pas slecht kunnen zijn voor je nieren of zou je diarree kunnen krijgen.

Niks om bang voor te zijn dus! Per bruistablet of capsule die je neemt zit er al zo’n 1000 mg aan Vitamine C in, zeker waard om te proberen als je een mooie huid wilt bereiken!

Waarom kunnen eiwitten dan slecht voor je huid zijn?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er twee elementen die helpen om een mooie huid te bouwen, echter als je te veel of te weinig van die elementen hebt kan je huid zich niet goed ontwikkelen.

Dus eiwitten kunnen slecht zijn voor je huid als je er te weinig of te veel neemt. Bij te weinig eiwitten kan het dus geen collogeen aanmaken en wordt je huid met de tijd minder stevig en vormen rimpels zich sneller.

Bij een teveel aan eiwitten moet je oppassen als je een nierpatiënt bent, hierdoor kunnen de nieren achteruitgaan, heb je geen nierziekte of ben je geen nierpatiënt? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over een teveel aan eiwitten.

Maar ook zorgen teveel eiwitten ervoor dat de huid zich sneller ververst. Dat is goed zou je zeggen toch? Niks is minder waar.

Doordat de huid sneller ververst ontstaat er meer dode huid. Hierdoor raken jou poriën dus eerder verstopt waardoor de puistjes ontstaan!

Het geheim om wel voldoende eiwitten binnen te krijgen voor een goed spierherstel met sporten en niet te weinig kun je hieronder vinden in het kopje ”Mooie huid door de juiste hoeveelheid eiwitten”.

Wat te doen tegen eiwit puistjes?

Zoals je hier boven hebt gelezen kun je ook meer puistjes krijgen door te veel eiwitten te eten, maar wat kun je dan doen om wel genoeg eiwitten binnen te krijgen voor spierherstel maar niet ZO VEEL dat je puistjes krijgt?

Wat je eerst moet begrijpen zijn de redenen waardoor je poriën verstopt kunnen raken, dit is door teveel dode huid, veel talg productie of vuil en stof.

vrouw met acne

Hierboven is al besproken hoe het komt dat de dode huid zorgt voor puistjes, vuil en stof kan op je gezicht komen waardoor je poriën verstopt raken. Was dus meerdere malen per dag je gezicht en raak het niet te veel aan om je poriën open te houden.

Te veel talg door eiwitten

En dan de laatste boosdoener, de talgproductie. Talg is een vet achtige substantie die door je lichaam aangemaakt wordt om je huid te beschermen tegen uitdroging en tegen de infectie van bacteriën en schimmels.

Bepaalde hormonen kunnen invloed hebben op deze talgproductie, dat zijn: DHT, testosteron, oestrogeen en IGF-1. 

Het hormoon IGF-1 heeft de meeste invloed op de mate waarin jij puistjes krijgt, dit hormoon is een groeihormoon die bepaalde functies in het lichaam regelt zoals: opbouw van spieren en botten, verhoogde vetafbraak, regelen van de waterhuishouding en heeft een versterkend effect op het hart.

Dit hormoon bevind zich vooral in je lichaam tijdens de pubertijd en is te vinden in melk, maar ook in andere eiwitrijke voeding.

IGF-1 zit dus in melk en in eiwitshakes bijvoorbeeld, deze melkproducten bevatten veel IGF-1 omdat dit oorspronkelijk voor het dier zelf bedoeld is om zelf te groeien. 

Echter kan het bij ons een probleem veroorzaken als we te veel IGF-1 hebben, dit uit zich dan in de vorm van puistjes. Als je dus van de puistjes af wilt, moet je minder eiwitten binnen te krijgen uit die voeding. Maar er is ook een andere oplossing:

Hoe kun je nou zorgen dat je minder IGF-1 binnekrijgen maar wel genoeg eiwitten? Dat is redelijk makkelijk op te lossen, als jij veel melk drinkt dan kun je dit eens proberen om te wisselen met amandelmelk.

En als je eiwitshakes gaat drinken of graag wilt voorkomen dat je puistjes krijgen door eiwitshakes, dan kun je ook een goede vegan eiwitshake van XXL Nutrition proberen. Hierdoor zal je inname van het hormoon IGF-1 verminderen en hopelijk zullen de puistjes ook verminderen!

Mooie huid door de juiste hoeveelheid eiwitten

Zoals hierboven al is benoemd kan je lichaam geen eiwitten opslaan, daarom is een teveel aan eiwitten slecht voor je huid omdat je dus puistjes krijgt. Maar een tekort aan eiwitten is net zo slecht!

Bij een tekort heeft het lichaam niet genoeg bouwstenen om een mooie huid op te bouwen, en bij een teveel aan eiwitten kunnen er gemakkelijker puistjes ontstaan.

Het is dus van belang om je eiwitten op een juiste manier te verdelen over de dag en niet teveel in één keer te nemen.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

De hoeveelheid eiwitten die je lichaam nodig heeft hangt af van de sporten die je doet, zo wil het lichaam dus genoeg hebben voor een goed herstel van je spieren en jij wilt graag een mooie huid.

Gemiddeld zou je ongeveer 1,0 Gram eiwitten per Kilogram lichaamsgewicht per dag moeten eten.

Dit wilt dus zeggen als jij 80 kilogram weegt dat je 80 x 1,0 = 80 gram aan eiwitten moet eten per dag, maar dit verschilt natuurlijk erg per persoon en sport. Daarom raadt ik je aan om even te kijken naar deze andere blog over die gaat over eiwitten en de hoeveel je er van moet nemen!

Daarnaast is het niet alleen de kunst om de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen voor een goede huid. Maar ook om deze goed te verdelen over je dag.

Bij sommige mensen is het probleem dat ze in de ochtend niks eten aan eiwitten, waardoor ze later op de dag VEEL TE VEEL eiwitten in een keer moeten eten. Hierdoor is er s’ morgens te weinig eiwit om de huid op te bouwen en in de avond is er teveel waardoor de huid uitdroogt.

juiste hoeveelheid eiwitten zijn niet slecht voor je huid

Wat kun je dan het beste doen om je eiwitten te verdelen? Het zou optimaal zijn om je lichaam 3 uur rust te geven als je 20/30 gram eiwitten hebt gegeten, echter is dit niet handig als je veel eiwitten binnen wilt krijgen om te herstellen.

Daarom zou ik proberen om deze richtlijn wel aan te houden en je eiwitten te verdelen over de dag, maar je hoeft je geen zorgen te maken als dit een paar keer 35 of 40 gram eiwitten zou zijn.

Waar zitten de juiste eiwitten in?

Om jou een beetje te helpen met het eten van goede eiwitten, heb ik een lijst gemaakt met verschillende producten die je kunt eten om aan je eiwitten te komen!

Hierbij is geen rekening gehouden met vetten of koolhydraten, wil je meer producten die laag in vetten zijn maar hoog in koolhydraten dan bekijk deze blog eens!

Hier onder vind je een lijst met producten die ongeveer 20 gram eiwitten bevatten, zo kun je de goede hoeveelheid in een maaltijd stoppen!

Conclusie

Zijn eiwitten slecht voor je huid? Ja, eiwitten kunnen slecht voor je huid zijn als je geen rekening houdt met de mate waarin en wanneer je ze eet.

Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je eiwitten inneemt en welke eiwitten, vegan eiwitten van XXL nutrition bevatten een bepaalde stof genaamd IGF-1 niet. Dit kan helpen voor een mooiere huid!

Ook is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen in combinatie met Vitamine C om het collogeengehalte in je lichaam op peil te houden. 

Collogeen zorgt namelijk voor de strakheid, glans en elasticiteit van de huid. Hierdoor blijft je huid ook mooier!

Wil jij een mooiere huid maar wel genoeg eiwitten binnen krijgen? Dan kan dus de vegan eiwitten helpen, je kunt ze altijd proberen in kleine formaten als je het niet zeker weet of niet weet of het werkt!

eiwitten slecht voor je huid? vegan proteine helpt!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *