Wat zijn de beste methoden om spierpijn aan te pakken na een goede training

Wat zijn de beste methoden om spierpijn aan te pakken na een goede training?

De meeste mensen hebben op een bepaald moment in hun leven spierpijn. Het is dat pijnlijke gevoel dat je krijgt na een goede training. Het verdwijnt meestal na een dag of twee. 

Maar soms kan spierpijn een week of langer aanhouden. Dit wordt spierpijn met vertraagde aanvang of DOMS genoemd. DOMS gebeurt meestal wanneer u een nieuwe trainingsroutine start, uw training verandert of de intensiteit van uw training verhoogt.

Het kan ook gebeuren als je een tijdje inactief bent geweest en dan ineens weer gaat sporten.

Spierpijn treedt op wanneer de spiervezels beschadigd raken door inspanning. Deze schade veroorzaakt ontstekingen en pijn in de spier. 

De spierpijn na een goede training is het ergst 24 tot 48 uur na de training . Het goede nieuws is dat spierpijn een teken is dat je spieren sterker worden. Laat het je dus niet weerhouden om te sporten!

Doe het eerst rustig aan en verhoog geleidelijk de intensiteit van uw trainingen. En zorg ervoor dat je een warming-up doet voordat je gaat sporten en een cooling-down na afloop. Dit helpt het risico op spierpijn te verminderen.

De oorzaken van spierpijn

Voor sommige mensen is spierpijn een regelmatig en zelfs welkom verschijnsel na een zware training. Maar voor anderen kan spierpijn een teken zijn van een slechte vorm, overtraining of niet genoeg opwarmen of afkoelen.

Dus, wat veroorzaakt spierpijn precies en hoe kun je het voorkomen?

Er zijn eigenlijk twee soorten spierpijn:

1) de goede soort die voortkomt uit het uitdagen van je spieren en

2) de slechte soort die voortkomt uit overdrijven.

vrouw aan het stretchen voor training

De goede vorm van spierpijn wordt DOMS genoemd, of spierpijn met vertraagde aanvang. Het begint meestal 12-24 uur na een inspannende training en piekt ongeveer 48 uur later. 

DOMS wordt veroorzaakt door microscopisch kleine scheurtjes in de spiervezels en hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is het eigenlijk een teken dat je spieren sterker worden. 

De beste manier om DOMS te voorkomen, is door de intensiteit van uw trainingen geleidelijk op te voeren, uzelf voldoende tijd te geven om op te warmen en af te koelen, en ervoor te zorgen dat u een goede vorm gebruikt.

De slechte vorm van spierpijn wordt acute spierpijn genoemd en gebeurt meestal direct na een training (of zelfs tijdens een training). Acute spierpijn wordt meestal veroorzaakt door een slechte vorm, te snel te veel intensiteit of te weinig warming-up of cooling-down. 

De beste manier om acute spierpijn te voorkomen, is door het eerst rustig aan te doen, je te concentreren op een goede vorm en ervoor te zorgen dat je goed opwarmt en afkoelt.

Dus de volgende keer dat je spierpijn voelt opkomen, doe een stap achteruit en vraag jezelf af of het de goede of de slechte soort is. 

Als het de goede soort is, gefeliciteerd – je bent op weg naar grotere en betere winsten! Maar als het de slechte soort is, doe het dan een tijdje rustig aan totdat de pijn weggaat.

De voordelen van spierpijn

Voor velen van ons is spierpijn iets dat koste wat kost moet worden vermeden. We nemen pijnstillers om de pijn te verdoven en we investeren in massagetherapie en foamrollen om het herstelproces te versnellen. 

Spierpijn kan echter juist een goede zaak zijn. Het is een teken dat je spieren zich aanpassen aan de stress van het sporten en het is een teken dat je sterker wordt. 

Dat betekent natuurlijk niet dat spierpijn prettig is. Maar als je het ongemak kunt omarmen en het als een positief teken kunt zien, ben je op weg om winst te maken in de sportschool.

De beste methode om spierpijn aan te pakken na een goede training!

De beste methode om met spierpijn om te gaan na een goede training is om eiwitten te eten voor spierherstel en iets te drinken tegen spierpijn na het sporten. 

Iets drinken tegen spierpijn na het sporten zal de ontsteking helpen verminderen die ervoor kan zorgen dat spieren pijn doen en je ook helpen gehydrateerd te blijven. 

Het eten van eiwitten voor spierherstel zal je lichaam helpen eventuele schade aan je spieren tijdens je training te herstellen en toekomstige pijn te voorkomen. 

Bovendien kan het rollen van schuim of het gebruik van een massagepistool helpen om eventuele knopen of spanning in uw spieren die kunnen bijdragen aan pijn los te laten. Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u uw trainingsresultaten maximaliseren en pijn na het sporten minimaliseren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *