motivatie om gezond te eten

Wil jij motivatie om gezond te eten? Bekijk hier dé tips en tricks!

Heb jij wel eens geprobeerd om gezond te eten of wil je beginnen met gezond eten maar heb je de motivatie er niet voor gevonden?

Dan kan deze blog jou wellicht meer inzichten geven over hoe jij de motivatie om gezond te eten weer kan vinden.

Het kan moeilijk zijn om vol te houden, maar met de tips en tricks die in deze blog worden benoemd wordt het aanzienlijk makkelijker om je doel te behalen om gezond te eten!

Lees snel verder om te kijken of de tips en tricks jou kunnen helpen om jou motivatie om gezond te eten weer terug te krijgen!

Wat is gezond eten?

Je wilt graag gezond gaan eten, maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat gezond eten nou eigenlijk is.

Volgens het voedingscentrum eet je gezond als je:

Natuurlijk is het zo dat je ook wel eens buiten te schijf van vijf valt, maar er wordt ook aangegeven dat dit niet uitmaakt, zolang het maar niet te veel en te vaak is.

Hoe werkt de schijf van 5 dan?

De schijf van 5 bestaat uit 5 vlakken waaruit je elke dag een ander product kan kiezen in elk vlak, dus je kunt eindeloos variëren in de producten die je eet terwijl je wel je mineralen, vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt!

Hier onder zie je een afbeelding van de schijf van vijf en een aantal producten die binnen de vlakken vallen!

schijf van vijf

De voordelen van gezond eten

Nu we er achter zijn wat gezond eten is, kunnen we kijken naar wat je er eigenlijk uit haalt als je gezonder gaat eten.

Als we eerst in het algemeen gaan kijken naar de voordelen, dan is gezond eten goed voor het milieu. Dit komt doordat ongezond eten vaak in fabrieken wordt geproduceerd en deze fabrieken moeten veel handelingen ondergaan voordat het eindproduct er is.

Voordeel 2 is dat je gewicht vaak op een gezond niveau gaat zitten, indien je elke week 2.5 uur of meer beweegt.

Voordeel 3 is het binnenkrijgen van genoeg vitamines, mineralen en voedingsstoffen waarbij ook nog komt kijken dat je minder kans het op bepaalde ziektes zoals: diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.

De schijf van vijf stond dus centraal in het gezond eten, de 5 vakken hebben dus ook allemaal een goede reden waarom deze gezond zijn! Bekijk onderstaande tabel voor de voordelen van elk vak!

Schijf van vijf gezondheidsvoordelen

6 tips waardoor jij motivatie krijgt om gezond te eten!

Nu je al deze informatie weet over gezonde voeding zijn we aangekomen bij de tips die jou hopelijk gaan helpen om gezond te gaan eten en ook te BLIJVEN eten.

Je bent vast wel eens gaan shoppen in een supermarkt of gaan uiteten bij een mooi restaurant, wat valt je dan op?

Er zijn veel producten of gerechten die je eigenlijk echt niet moet eten, je wordt heel vaak geconfronteerd met producten die ongezond voor je zijn.

En het is lastig om dan die producten te laten staan, net iedereen is geboren met een motivatie waar je U tegen zegt. Daarom is het belangrijk om wat puntjes op orde te hebben zodat jij meer motivatie krijg om gezond te eten!

1. Weet wat je doet en stel doelen

Het is een super goed voornemen om gezonder te gaan eten, alleen moet je wel weten wat je doet. Want waarom wil je het eigenlijk? Als de gedachte er achter zwak is zal het lastiger zijn om je te houden aan bepaalde dingen.

Doe je het voor je gezondheid, of doe je het voor het milieu? Misschien doe je het wel voor iemand anders? Wat de reden ook mocht zijn, haal hier je energie uit en denk terug aan de reden waarom je het doet voordat je de mist in gaat.

Zo kun je ook doelen stellen aan je proces, is je doel om af te vallen dan kun je een doel opstellen dat je binnen vijf weken twee kilo kwijt bent.

Zorg altijd dat er een tijd aan verbonden zit zodat je niet eeuwig de tijd er voor hebt! Maar maak het ook realistisch.

2. Lezen

Wanneer je er mee bezig bent om gezonder te gaan eten dan denk je daar in eerste instantie misschien alleen aan als je gaat eten.

Maar als je leest over het onderwerp waar je in wilt verbeteren dan denk je hier dus vaker over na. Dit kan je shopgedrag al beïnvloeden voordat je gaat eten.

3. Lekker eten

Als je de motivatie wilt hebben om gezonder te gaan eten dan denk je wellicht aan saaie gerechten die niet lekker zijn.

Dit is niet juist, er zijn genoeg heerlijke recepten die van allerlei voedingsstoffen bevatten. Denk er eens over na om een kookboek te halen voor gezonde gerechten.

Meestal worden daar al zeker 50 gerechten in beschreven, en ook online vindt je tegenwoordig veel!

Door de instelling dat gezond eten ‘saai’ is ga je sneller ongezond eten.

4. Praat met andere over gezond eten

Praten met andere mensen over gezond eten kan de motivatie bevorderen. Zoals al eerder gezegd in de blog, hoe meer jij je met het onderwerp bezig houdt des te meer je er op gaat letten.

Je kan vragen aan elkaar stellen, tips uitwisselen, gerechten die je hebt gevonden uitwisselen of gewoon je gevoel kwijt. Waar je mee zit of wat je nog lastig vindt!

En mocht je niemand in de omgeving hebben die geïnteresseerd is in hetzelfde onderwerp dan heb je altijd het internet nog, met blogs zoals deze! We willen een open community vormen waarbij iedereen elkaar helpt!

Dus laat zeker weten in de reacties helemaal onderaan dit bericht hoe het bij jou gaat met gezond eten, wat je nog niet lukt, wat heel goed gaat of welke gerechten je echt een goede optie vindt!

5. Wees bewust bezig met gezond eten

We hebben allemaal wel eens dingen geprobeerd die niet lukte, zoals een dieet bijvoorbeeld. Zelf vond ik het heel lastig om een bepaald ding een lange tijd vast te houden.

En dan zal ik eerlijk moeten zijn dat het lang heeft geduurd voordat dit wel zo was, maar dit heeft mij veel geholpen en zo zie je maar weer als je er echt meer bezig bent dan lukken dingen ook!

Maak er een gewoonte van om elke morgen of elke week even een reminder in te plannen om na te denken of op te schrijven waarom je dit doet en wat je wilt bereiken.

6. Ben niet zo hard tegen jezelf

Dit is misschien wel een punt waar bij veel mensen de fout worden gemaakt en het hele avontuur is mislukt mocht je het al eerder hebben geprobeerd.

Mocht het een dag niet lukken om je te weerhouden van de ongezonde dingen die je vaak ziet dan maakt dat niks uit!

Om één keer die ongezonde hamburger te eten, of één keer die chips zak open te trekken.

Denk er daarbij wel aan dat je de volgende dag gewoon doorgaat met je avontuur en niet negatief gaat denken omdat je één keer de verkeerde kant op bent gegaan!

Hier gaat het bij veel mensen fout omdat ze daarna niet meer zo veel bezig zijn met gezond eten omdat ze vinden dat het al ‘gefaald’ is.

Daarom moet je het een beetje met een korreltje zout nemen en vooral genieten van het proces!

Ben ik wel gezond aan het eten?

En mocht je niet weten of je gezond bezig bent dan kun je altijd de checklist hier onder even bekijken! Hierdoor weet jij of je op een goede tour bent naar gezond eten of dat er toch nog verandering nodig is!

Merk jij uit de checklist dat je niet nog niet gezond eet? Bekijk hier onder de 10 tips om niet terug te vallen naar je ongezonder voedingspatroon.

10 tips om terugval te voorkomen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *