Vrouw die yoga op een berg doet van de achterkant

Welke soorten yoga zijn er? De populaire soorten yoga die je moet zien!

Yoga is een eeuwenoud systeem van praktijken dat wordt gebruikt om lichaam en geest in evenwicht te brengen door middel van oefeningen, meditatie (gedachten concentreren) en beheersing van de ademhaling en emoties. 

Met andere woorden, yoga is een complex systeem van lichaam- en geesttraining dat meer dan 5500 jaar oud is. Daarom is yoga populairder dan ooit: het brengt de aandacht terug naar het heden in een constant veranderende wereld waar mensen zich vaak op de toekomst richten in plaats van op het heden. 

Er zijn veel gekke soorten yoga en het zijn allemaal ontwikkelingen van een oude vorm. Als beginner kan het echter erg moeilijk zijn om te weten welk type yoga je moet proberen.

Alleen door verschillende stijlen uit te proberen, kun je degene vinden die het beste bij je past. Daarom geeft dit artikel je een kort overzicht van enkele gekke vormen van yoga. 

Het is medisch bewezen dat yoga op verschillende manieren van groot nut is voor de mensheid. Voordat je door de gekke soorten yoga wordt geleid, zijn de voordelen ook van groot belang.

 

Verschillende voordelen van yoga

  • Yoga helpt om kracht en flexibiliteit te verbeteren: Yoga helpt om het bloed te verhogen en vermindert vasoconstrictie van de bloedvaten die de huid voeden vanwege langzame bewegingen en diepe ademhaling.
  • Yoga helpt artrosepijn te verminderen: Yoga heeft aangetoond dat het een deel van het ongemak verlicht dat mensen met gewrichtsontsteking vaak tegenkomen.
  • Yoga helpt hartritmestoornissen te voorkomen: Aritmieën zijn een onregelmatige hartslag. Hartritmestoornissen) treden op wanneer de elektrische signalen die de hartslagen coördineren niet goed werken. De foutieve signalering zorgt ervoor dat het hart te snel (tachycardie), te langzaam (bradycardie) of onregelmatig klopt. Yoga helpt bij de stabiliteit van de hartslag.
  • Consistentie in yoga-routines voor het slapengaan kan je helpen om in de juiste mindset te komen en ervoor te zorgen dat je lichaam in slaap valt en in slaap blijft. Je kunt meer mentale en fysieke energie voelen, een boost in alertheid en enthousiasme en minder negatieve gevoelens nadat je in een routine van het beoefenen van yoga bent gekomen.
  • Yoga helpt bij het verminderen van rugpijn: yoga is net zo goed als eenvoudige rekoefeningen voor het verminderen van ruggengraatpijn en het verbeteren van de mobiliteit bij mensen met lage rugpijn. Degenen die normaal klagen
  • Yoga helpt artrosepijn te verminderen bij ouderen: Yoga heeft aangetoond dat het een deel van het ongemak verlicht dat mensen met gewrichtsontsteking vaak tegenkomen. Yoga ontspant je, helpt je beter te slapen, meer energie te reserveren en een betere stemming te krijgen

De gekke soorten yoga die hieronder worden vermeld, dienen als basis voor de meerderheid van de huidige yogapraktijken:

Of je nu een fysiek veeleisende of een meditatieve, ontspannende yogastijl wilt, er zijn talloze waanzinnige yogastijlen die passen bij verschillende vaardigheidsniveaus en behoeften.

Meerdere duimen omhoog steken

Elke stijl is een beetje anders dan de andere. Bovendien kun je variaties vinden, afhankelijk van wie de les geeft. Ben je nieuwsgierig om meer te weten te komen over elk type? Deze gids zal u helpen het sleutelconcept te begrijpen

Soorten Yoga

Kracht Yoga

Dit is een krachtige, op vinyasa gebaseerde flow die in veel sportscholen wordt onderwezen. Power yoga is een unieke vorm van vinyasa die geen nadruk legt op meditatie of ademwerk. 

Deze zorgvuldige stijl van yoga is ontwikkeld door Iyengar B. K. S. Iyengar. Door een goede lichaamshouding gaat het bij deze oefening allemaal om het vinden van een balans tussen kracht en flexibiliteit. 

Er zijn doorgaans veel rekwisieten, zoals dekens, blokken, riemen, enz. In de studio’s waar het wordt onderwezen. om mensen van alle leeftijden, capaciteiten en flexibiliteit te helpen bij het bereiken van lichaamshouding. 

Hoewel de houdingen meestal voor een langere periode worden vastgehouden, maken de ondersteuning door rekwisieten en de focus op uitlijning dit een geweldige oefening om te herstellen van een blessure.

Kundalini Yoga

Jongen die staat met hand op zijn rug

Dit gaat allemaal over het ontwaken van je kundalini-energie, of shakti, de oorspronkelijke energie waarvan wordt gedacht dat deze zich aan de basis van de wervelkolom bevindt.

Kundalini is een yogabeoefening. Er zal meer chanten, meditatie en ademhaling zijn dan in andere lessen in deze meer spirituele oefening. Als de beoefenaar de shakti-filosofie en alles wat het met zich meebrengt niet volledig omarmt, lijkt dit misschien een beetje buiten de deur. 

Maar voor degenen die willen chanten, mantra’s willen leren en meer willen leren over minder bekende Hatha-praktijken zoals Mula bandha (letterlijk “root lock”), kan het leuk zijn

Vinyasa Yoga

De term “Vinyasa” is veel verschillende dingen gaan betekenen. Vinyasa komt van Nyasa, wat ‘plaatsen’ betekent, en vi, wat ‘op een speciale manier’ betekent. 

De methode waarmee we van de ene houding naar de andere gaan en de ademhaling die daarbij hoort, is wat wordt bedoeld met ‘vooral plaatsen’. Je kunt veel zonnegroeten verwachten en een snelle en continue stroom van de ene pose naar de andere. volgende in de meeste lessen die het woord “vinyasa” bevatten. 

Daarnaast moet je je concentreren op ademwerk en bewustzijn ontwikkelen bij het koppelen van bewegingen. Mensen die willen trainen terwijl ze ook leren over enkele van de meer traditionele aspecten van yoga, zoals pranayama en aanwezig zijn, zullen deze lessen heilzaam vinden.

Bikram

Bikram yoga is gemaakt door Bikram Choudhury. Het is een specifieke, onveranderlijke reeks van 26 houdingen die worden uitgevoerd in een ruimte van 105 graden. Hoe fit je ook bent, je zult waarschijnlijk een pauze moeten nemen voor de eerste paar Bikram-lessen. 

De hitte zal je zeker doen zweten, en er wordt aangenomen dat het beoefenaars helpt bij het uitzweten van gifstoffen uit hun lichaam. Veel. U kunt er ook duizelig van worden de eerste paar keer dat u het gebruikt. 

Kleed je bescheiden, drink veel water en heb geduld met jezelf als je moet rusten. Vanwege beschuldigingen van aanranding tegen Bikram Choudhury heeft Bikram yoga onlangs enkele volgers verloren. 

Daarom hebben sommige studio-eigenaren besloten de term “Bikram” niet te gebruiken. Als een van de lessen die je overweegt ‘hot yoga’ wordt genoemd (meer hierover hieronder), wil je misschien meer over de les leren om te zien of het Bikram is.

Hot Yoga

Niet alle hot yoga is Bikram yoga, aangezien werd eerder genoemd. Elke vorm van yoga die wordt gedaan in een verwarmde ruimte, meestal tussen 95 en 100 graden, wordt beschouwd als hete yoga. 

Vinyasa-lessen vinden meestal plaats in verwarmde studio’s tijdens hot yoga-lessen. Net als bij Bikram zullen deelnemers bij deze lessen ongetwijfeld veel zweten en kunnen pauzes nodig zijn tijdens de eerste paar sessies. 

Vrouw in sportkleding die yoga oefening doet

In deze lessen zijn je spieren erg warm, wat je kan helpen om flexibeler te worden. Je moet echter ook voorzichtig zijn, want als je zoveel warmer bent dan normaal, kan het gemakkelijker zijn om een spier te trekken. 

Sri K. Pattabhi Jois was de eerste persoon die Ashtanga yoga aan de wereld introduceerde. In Ashtanga worden drie verschillende “series” onderwezen. Dit zijn de primaire series, tussenliggende series en geavanceerde series. 

In de huidige praktijk wordt de geavanceerde serie echter soms nog verder uitgesplitst. De poses in elke serie worden in dezelfde volgorde uitgevoerd totdat zowel jij als je instructeur bepalen dat je klaar bent om door te gaan naar de volgende serie. 

Omdat het kracht, uithoudingsvermogen en toewijding vereist om een paar keer per week te oefenen, kan het gunstig zijn voor meer ervaren beoefenaars.

Jivamukti Yoga

Jivamukti yoga is een hypermoderne crossover-stijl van yoga die is gemaakt en gemarkeerd door vakman David Life en artiest/kunstenaar Sharon Gannon. 

De Sanskrietwoorden jiva (individuele levende ziel) en Mukti (vrijheid van de eeuwige cyclus van dood en wedergeboorte) zijn de bronnen van de naam. Als gevolg hiervan suggereert de volledige naam vrijheid terwijl je op aarde blijft.

De vijf basisprincipes van Jivamukti yoga zijn als volgt: Meditatie (dhyana), muziek (nada), geweldloosheid (ahimsa), toewijding (bhakti) en heilige geschriften (shastra) maken allemaal deel uit van deze fysiek veeleisende vorm van yoga, die zijn fundamentele bewegingen ontleent aan traditionele Hatha-yoga. 

Jivamukti yoga werd begin 1984 ontwikkeld door Life en Gannon, volgens Yogapedia. Het is strikt en fundamenteel gebaseerd op klassieke yoga. De makers voegden details toe van hun interacties met goeroes zoals Sri Brahmananda Sarasvati, Sri K. Pattabhi Jois en Swami Nirmalanda.

Ashtanga Yoga

De Sanskrietwoorden “Ashta” en “Anga” vormen samen het woord Ashtanga. Het woord “Anga” betekent een ledemaat of lichaamsdeel, terwijl “Ashta” het getal acht is. Als resultaat is Ashtanga de integratie van alle acht onderdelen van yoga in een enkel, alomvattend systeem. 

De acht takken van yoga van de Ashtanga Yoga School vertegenwoordigen de verschillende subgebieden van de filosofische basis van de yoga sutra’s. Het integreren van alle acht ledematen van yoga is de Ashtanga-filosofie. 

Deze ledematen zijn als volgt: Asana (houding), Pranayama (adembeheersing), Pratyahara (zintuigterugtrekking), Dharana (concentratie), Dhyana (meditatie) en Samadhi (eenheid met zichzelf) zijn allemaal voorbeelden van yogahoudingen. 

Ashtanga is een vorm van hatha yoga met zes reeksen of niveaus en een vooraf bepaalde volgorde van houdingen. Het is erg actief en atletisch. 

Het is gebaseerd op vinyasa, of de vloeiende bewegingen die plaatsvinden tussen houdingen en de nadruk leggen op adem en energie. Behalve dat het een zeer fysieke activiteit is, helpt het bij mentale helderheid en innerlijke rust

Prenatale yoga

Dit soort yoga is speciaal ontworpen voor vrouwen in alle stadia van hun zwangerschap.

Vanwege het bekkenbodemwerk, de focus op de ademhaling en de mogelijkheid om een band op te bouwen met de opgroeiende baby, geloven veel mensen dat prenatale lichaamsbeweging een van de beste vormen van lichaamsbeweging is voor aanstaande moeders. 

Yoga voor zwangere vrouwen helpt ook bij de voorbereiding op de bevalling en de bevalling.

Hatha Yoga

De term “hatha yoga” kan gebruikt worden om een aantal van de meest onderwezen vormen van yoga in het Westen van vandaag te beschrijven. In deze stijl van yoga beoefen je ontspanning en mindfulness terwijl je je lichaam langzaam en opzettelijk in verschillende houdingen beweegt die je kracht en flexibiliteit op de proef stellen.

Hatha yoga legt een speciale nadruk op houding en gecontroleerde ademhaling. Een ander belangrijk aspect van deze vorm van yoga is het versterken van de kern, wat essentieel is voor een goede houding. Er zijn honderden houdingen in Hatha yoga, waarvan sommige bekend zijn, zoals de naar beneden gerichte hond en de staande voorwaartse buiging. Meestal houd je een pose een aantal ademhalingen vast voordat je naar de volgende gaat.

Wat zijn de voordelen van Hatha yoga?

·        Onderzoek heeft aangetoond dat Hatha yoga een breed scala aan voordelen heeft, waaronder de hier genoemde.

·        Angst- en depressieniveaus kunnen aanzienlijk worden verminderd door het beoefenen van hatha yoga.

·        De hamstrings en ruggengraat zijn soepeler na het beoefenen van Hatha yoga. Bovendien

bevelen de onderzoekers Hatha-yoga aan voor senioren die hulp nodig hebben bij het vergroten van hun gezamenlijke bewegingsbereik.

 

 

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een yogastijl waarbij je direct van de ene houding naar de andere gaat. Een Vinyasa yogales heeft een flow, maar de specifieke houdingen en het tempo van de flow variëren van instructeur tot instructeur. 

Vinyasa en Ashtanga yoga worden soms door elkaar gebruikt. Hoewel ze dezelfde benadering hanteren, volgen Ashtanga-sessies altijd dezelfde volgorde van houdingen. 

Vinyasa, aan de andere kant, wisselt typisch tussen poses naar goeddunken van de instructeur. Je ademhaling is synchroon met deze overgang. Het wordt specifiek gedaan terwijl je inademt of uitademt, en het geeft je het gevoel dat je lichaam beweegt. 

Een Vinnitsa-les die snel beweegt, kan zwaar zijn voor het lichaam. Vinyasa yoga verhoogt de energie, stimuleert ontspanning en vermindert stress. 

Het heeft ook een aantal andere voordelen, waaronder: Kracht- en duurtraining Vinyasa yoga helpt je om in een betere conditie te komen en je spieren te versterken door snel uitdagende houdingen uit te voeren. 

Yoga die zich richt op ontspanning en tot rust komen na een lange dag, wordt restauratieve yoga genoemd. Centraal in deze stijl staat het ontspannen van het lichaam. Bovendien helpt herstellende yoga bij mentale zuivering en bevrijding. 

Anusara-yoga is een moderne vorm van hatha-yoga die vergelijkbaar is met vinyasa omdat het de nadruk legt op afstemming, maar meer op de verbinding tussen geest, lichaam en hart. John Friend, die het onderscheidende systeem ontwikkelde dat bekend staat als de Universal Principles of Alignment, heeft het opgericht

Wil jij yoga proberen?

Naar yoga lessen gaan kan soms een hele drempel zijn, je moet weg van huis en het kost wat meer tijd dan yoga thuis beoefenen!

Gelukkig is hier toch een hele goed oplossing voor! Bij Happywithyoga kun je online lessen volgen wanneer je ook maar wilt! 

man in een veld die yoga oefeningen doet

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *