Welke koolhydraten moet je vermijden om af te vallen?

Welke koolhydraten moet je vermijden om af te vallen?

We kennen het allemaal, als je graag wilt afvallen moet je goed op je voeding letten en daardoor ga je zoeken wat je wel en niet mag eten! Er gaan veel geruchten over de koolhydraten die je dik maken of dergelijke.

Vandaag kijken we naar welke koolhydraten je kan vermijden om af te vallen, of dit eigenlijk wel nodig is en waar je eventueel nog meer op kan letten wil je afvallen!

Zou je koolhydraten vermijden als je af wilt vallen?

Een kort antwoord op de vraag is: nee, koolhydraten zijn essentiële voedingsstoffen die je juist energie geven op te kunnen presteren op een dag.

Koolhydraten zijn dus belangrijk om te bewegen, praten, denken en de rest wat jij in je dag doet. Of dit nou golven is of aandachtig kijken naar een video, je verbruikt de energie.

Daarom raadt het Voedingscentrum ook aan om rond de 40 tot 70% van je dagelijkse inname aan calorieën uit koolhydraten te halen.

Dit wilt dus zeggen als jij bijvoorbeeld per dag 2000 calorieën wilt eten dat je (2000 x 0.4/0.7)  800 tot 1400 calorieën uit je koolhydraten moet halen.

Zo zie je dus in onderstaande afbeelding dat je per dag dan 200 tot 350 gram aan koolhydraten binnen moet krijgen

Welke koolhydraten moet je vermijden om af te vallen?

Daarentegen zijn er wel verschillende soorten koolhydraten zoals snelle en langzame, hierdoor kun je spelen met het gevoel van ‘vol zitten’ waardoor het makkelijker wordt om je aan een bepaald aantal calorieën te houden.

Welke koolhydraten zorgen voor een verzadigd gevoel?

Nu het antwoord op de vraag ‘’welke koolhydraten je moet vermijden om af te vallen’’ is gegeven, kunnen we uitzoeken welke koolhydraten dan wel het beste zijn om het afvallen wat makkelijker te maken.

Dit zijn dus de koolhydraten die je het gevoel van ‘vol zitten’ geven!

Als we gaan kijken naar hoe we het verzadigde gevoel kunnen manipuleren, dan kun je onderscheid maken in 2 soorten koolhydraten: snelle koolhydraten en langzame koolhydraten!

Snelle koolhydraten willen zeggen dat het snel wordt opgenomen in je bloed waardoor dus je suikerspiegel snel stijgt maar ook weer snel daalt!

Langzame koolhydraten bevatten vaak veel vezels en dit is niet alleen heel goed voor je darmen maar dit zorgt er dus ook voor dat je langer met een volle buik zit.

Dit komt doordat deze koolhydraten langere ketens van moleculen heeft waardoor je lichaam meer tijd nodig heeft om het af te breken. Waardoor jij dus minder hoeft te eten.

Dus welke koolhydraten wil je dan vermijden om af te vallen, dat zijn de snelle koolhydraten. Puur doordat het afbreken van de langzame koolhydraten je een langer gevoel van verzadigdheid geeft.

Dat wilt niet zeggen dat je helemaal geen snelle koolhydraten meer mag eten, deze zijn handig om snel je energie aan te vullen mocht dit nodig zijn!

Wat zijn voorbeelden van langzame koolhydraten die je vol laten zitten?

Nu dat we weten welke soort koolhydraten we moeten vermijden en welke ons kunnen helpen om af te vallen is het goed om te weten in welk voedsel er langzame koolhydraten zitten!

Hieronder is een lijst te vinden met een aantal producten waar langzame koolhydraten in zitten!

Vind jij het lastig om motivatie te vinden om gezond te blijven eten? Dit kan heel uitdagend zijn en veel energie kosten. 

Daarom leg ik in deze blog meer uit over de manier hoe je meer motivatie kan krijgen om gezond te blijven eten. En verschillende tips en tricks er voor!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *