meiden groep die power yoga doen

Wat is Power Yoga en wat zijn de voordelen voor sporters?

Yoga is een bekende levensstijl waarbij verschillende oefeningen en technieken worden gebruikt. Het is een van de zes filosofische scholen van het hindoeïsme. Yoga is bedoeld om lichaam, geest en gevoel met elkaar te verbinden. In Nederland doen mensen voornamelijk aan yoga om te helpen ontspannen en soepel te blijven.

Hoewel yoga-oefeningen de sporters onder ons misschien niet aanspreken, heeft yoga voor krachtsporters ook veel voordelen. De term Power Yoga zal een meer aantrekkende werking hebben op de fanatieke (kracht)sporters hier. Maar wat is dit precies? In deze blog op Nuactief.nl vertellen we je alles over Power Yoga!

Wat is Power Yoga?

Power Yoga is een vorm van yoga die zich richt op krachttraining en conditie verbetering. Het is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 90, toen een yoga-leraar genaamd Baron Baptiste besloot om de traditionele yoga-oefeningen te combineren met elementen van krachttraining. Hierdoor ontstond een dynamische en uitdagende vorm van yoga, die een goede workout kan zijn voor zowel het lichaam als de geest.

Power Yoga is een vorm van yoga die gericht is op het versterken en uitdagen van het lichaam. Het wordt vaak beschouwd als “cardio-yoga” omdat het snellere bewegingen en houdingen bevat. Power Yoga is ontstaan uit Ashtanga Yoga en heeft invloeden gehad van sporten zoals hardlopen, wielrennen en gewichtheffen. Het is een zeer intensieve training die zowel het lichaam als de geest uitdaagt.

Deze vorm van yoga bestaat uit een serie van asana’s (yoga-houdingen) die in snel tempo worden uitgevoerd. Hierdoor gaat het hart sneller pompen, waardoor de hartslag omhoog gaat en de conditie verbetert. Daarnaast worden de spieren getraind, waardoor de kracht en flexibiliteit toenemen.

Hoe ziet een Power Yoga sessie eruit?

Een typische power yoga sessie bestaat uit een warm-up, een serie van asana’s, een cooling down en een ontspanning. De oefeningen zijn vaak uitdagend en vereisen kracht en concentratie. Hierdoor kan power yoga een goede aanvulling zijn op een krachttraining programma, of een manier zijn om af te vallen. Afvallen wordt door krachtsporters ook wel droogtrainen genoemd. Hierbij is het een doel om het vetpercentage te verlagen, zodat de spiermassa beter zichtbaar wordt.

yoga les binnenshuis

Power yoga oefeningen en poses zijn specifiek ontworpen om verschillende delen van het lichaam te trainen. Zo zijn er oefeningen die gericht zijn op de buikspieren, de rugspieren, de benen en de armen. Ook kan power yoga helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van stress.

Voor wie is Power Yoga geschikt?

Natuurlijk kan iedereen die interesse heeft in (power) yoga aan deze lessen deelnemen. Power Yoga is echter vooral geschikt voor yogi die meer hebben met het lichamelijk aspect van yoga, dan met het mentale aspect. Het is immers een goede manier om lekker actief bezig te zijn en de spieren te versterken. Veel sporten bieden dan ook groepslessen Power Yoga.

Tijdens een sessie of les ligt de focus namelijk op lichamelijke oefening en niet zozeer op meditatie en ontspanning. Wil je Power Yoga graag eens proberen? Zorg er dan voor dat je een yogaklas vindt die aansluit bij jouw niveau.

Of dat je eens een kijkje neemt op happywithyoga.nl, daar vind je een groot aanbod aan yoga lessen waaronder Power yoga (onder het kopje Hatha Vinsaya yoga)!

De voordelen van Power Yoga

Het beoefenen van Power Yoga heeft verschillende voordelen voor het lichaam. De belangrijkste voordelen zijn het opbouwen en behouden van spiermassa en het verbeteren van de conditie. Door lichamelijke oefeningen te doen versterk je ook je botten en behoud je een sterk immuunsysteem. En laten we natuurlijk niet vergeten dat lichamelijke beweging ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt. Dit helpt bij het behouden van een gezond gewicht, en indien nodig bij het afvallen.

  • Behoud en opbouw spiermassa
  • Verbeteren conditie
  • Sterkere botten en gewrichten
  • Ondersteuning immuunsysteem
  • Behoud gezond gewicht
  • Stimuleert vetverbranding

Power Yoga oefeningen

mountain pose

De oefeningen die je bij Power Yoga doen kunnen erg verschillend zijn. Er worden namelijk asana’s uit verschillende stijlen gecombineerd, zoals Astangha Yoga en Vinyasa Yoga. Toch hebben ze veel met elkaar gemeen. Bij alle houdingen draait het namelijk om verbeteren van fitheid, flexibiliteit en kracht.

Een basisoefening van Power Yoga is de ‘berghouding’ (Tadasana). Met deze houding kun je de nek- en schouderspieren versterken. Vervolgens kun je vanuit de berghouding overgaan naar andere poses. Het is de basis van staande oefeningen in Power Yoga.

In samenvatting, Power Yoga is een dynamische en uitdagende vorm van yoga die zich richt op krachttraining en conditie verbetering. Het is ontstaan in de jaren 90 in de Verenigde Staten en bestaat uit een serie van asana’s die in snel tempo worden uitgevoerd. Power yoga kan een goede aanvulling zijn op een krachttraining programma en kan helpen bij afvallen.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *