Vrouwen die relaxerende yoga doen

7 redenen waarom yoga goed is voor ouderen!

Yoga kan veel voordelen hebben voor ieder mens, en dus ook voor ouderen. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat 7% van de bevolking in Nederland na 55 jaar een depressie kreeg.

Ook bleek uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek, in samenwerking met het TNO dat wel één op de zes 55’ers, althans tot en met de leeftijd van 64, last heeft van stress- en burn-outklachten.

Waar dit door komt verschilt per persoon natuurlijk, maar de vraag is kun je hier iets aan veranderen? En daarom gaan we kijken waarom yoga goed kan zijn voor ouderen. 

Want deze klachten zijn te voorkomen of verhelpen door middel van yoga, maar hoe? Lees hier snel verder om er achter te komen hoe yoga jou kan helpen!

Wat is yoga?

Yoga is bedoeld om de rust in je lichaam en geest terug te brengen, in het huidige werk- en leefpatroon van de mensen komt veel stress en drukte kijken. En dat heeft niet veel voordelen!

Yoga zorgt voor ontspanning die nodig is en ook de bewustwording van het uitvoeren van de yoga oefeningen, het verbind dus je geest met je lichaam.

Vrouw op yoga mat die yoga doet

Naast de oefeningen die je uitvoert en de gedachte dat je de oefening uitvoert komt er ook een stukje ademhaling bij kijken, de ademhaling zorgt er voor een verbinding tussen wat je doet en wat je denkt!

Zo verwerkt yoga veel dingen die je prikkelen, denk maar eens aan alle dingen die je meemaakt en ziet. De informatie die je krijgt op werk, via je mails, op social media, met reclames en zo kun je nog wel even doorgaan.

Yoga kan hierbij helpen om die prikkels juist weg te zetten en even helemaal tot rust te komen en echt tijd voor jezelf te nemen. Klinkt rustgevend toch?

De voordelen: Waarom zouden ouderen yoga moeten doen?

Er zijn veel voordelen die yoga biedt, en ook zeker voor ouderen. Zo kun jij als senior of 55’er wellicht wel klachten voorkomen of verhelpen en je wellicht beter gaan voelen in het algemeen.

Lees hier onder de 7 voordelen waarom yoga goed kan zijn voor ouderen!

1. Soepele spieren en gewrichten

Ouderen hebben vaak wat stroevere gewrichten en spieren, vaak is het zo bij een sport dat je juist de spieren gaat aanspannen en dat helpt niet om soepeler te worden. 

Ouderen kunnen dit niet gebruiken en daarom is yoga een goede optie voor ouderen omdat dit de spieren en gewrichten weer soepeler maakt en daardoor kunnen ze beter bewegen.

Ouderen kunnen in een rustig tempo hun grenzen opzoeken en daardoor is er weinig kans op blessure en komt er beetje bij beetje steeds meer ruimte in het lichaam voor soepele spieren en gewrichten.

Zelfverzekerde ouder man met spieren

2. Door yoga blijven je hersenen scherp

Zoals zojuist al is gezegd zorgt yoga voor een verbinding tussen lichaam en geest, er is onderzoek gedaan naar hoe yoga de hersenen beïnvloed en vooral de yoga met ademhalding zorgt voor verbetering in het brein.

Deze yoga zorgt voor een verbetering van hersengolven en de processen die daardoor verbeteren zijn: cognitie, geheugen en stemming.

3. Yoga geeft ontspanning aan ouderen

Zoals in het begin van de blog is aangegeven heeft één op de zes 55’ers last van stress- of burn-outklachten, dit kan veel problemen bezorgen in zowel thuis of werk situaties.

Met yoga krijg je een stukje ontspanning, door bepaalde oefeningen en poses te doen kan je lichaam en geest een stukje tot rust komen. 

Vooral de ademhaling en de poses zijn belangrijk voor de ontspanning, en er is ook kans om de bloeddruk omlaag te helpen.

4. Stabiliteit

Stabiliteit is van belang voor ouderen, ze zijn kwetsbaar en een val kan veel gevolgen meebrengen. Volgens het Loketgezondleven zijn er in 2020 103.000 ouderen van 65+ naar het ziekenhuis gemoeten voor een privévalongeluk. 

Van die 103.000 ouderen zijn maar liefst 5012 ouderen overleven van een val.

Vrouw die balanceerd op een treinrails

Daarom is het belangrijk om als senior een goede balans en stabiliteit te hebben, yoga maakt dit mogelijk.

Veel yoga oefeningen richten zich op het versterken van de spieren maar ook het verbeteren van de balans en stabiliteit. Een hele sterke reden voor ouderen waarom yoga een goede sport is om beoefenen! 

5. Yoga verminderd de kans of angst of nerveusheid

Heb jij wel eens dat je bang bent of echt heel nerveus voor iets wat niet nodig is, of juist wel? Yoga zou hier bij kunnen helpen, het ontneemt de onzekerheid en geeft wat zelfvertrouwen terug.

Dit is fijn voor de ouderen aangezien de maatschappij zo snel veranderd en een stukje zelfvertrouwen is daar wel goed bij!

Bepaalde yoga oefeningen zijn hier goed voor: yin toga, hatha yoga, intergrale yoga en restorative yoga.

6. Voorkomen van burn-outs en depressie

Depressie komt voor bij 7% van de ouderen boven de 55, het is onderzocht hoe yoga hier bij kan helpen.

Uit een onderzoek van Boston University School of Medicine (BUSM) is gebleken dat 30 patienten met klinische depressie na een tijd yoga te hebben gedaan hier minder klachten van depressie aan over hielden.

Zo helpt yoga dus om de gezondheid en welzijn van de bevolking en de ouderen te helpen.

7. Door yoga versterk je de spieren

Ook als je ouder wordt is het aangeraden om te blijven bewegen, de beweegrichtlijnen voor ouderen zijn dan ook als volgt: 

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen
  • Als laatste: Voorkom veel stilzitten

Door yoga te gebruiken in je dagelijkse doen, kun je er voor zorgen dat je lichaam er op lange termijn beter uit gaat zien.

Bij sommige ouderen worden spieren sterker en kunnen ze daarbij ook nog de spieren beter beheersen.

Hoe gaat yoga jou helpen?

Ben je benieuwd hoe yoga jou zou kunnen helpen, daar is maar één manier voor om daar achter te komen!

En dat is het uitproberen van yoga, maar wellicht is het lastig om in de buurt een studio te zoeken of is in een groep yoga beoefenen niks voor jou?

Dan kun je gemakkelijk online yoga proberen, via HappyYoga. Hier hebben ze allerlei lessen die je kunt volgen! 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *