pijn in knie bij buigen en traplopen

Pijn in knie bij buigen en traplopen, hoe kom je van kniepijn af?

Stekende of zeurende pijn in het knie als u de trap op loopt of het knie buigt. Dit kan heel vervelend worden tijdens je dagelijkse bezigheden.

Maar u bent niet de enige die hier mee worstelt! Uit een onderzoek van Bracewijzer is gebleken dat 39% van de mensen met gewrichtsklachten dit aan het knie hebben.

Als u dit nou ook ervaart dan is het handig om deze blog verder te lezen om er achter te komen waar deze pijn vandaan komt. En hoe u dit kunt verhelpen.

Wat kunnen de oorzaken zijn van u kniepijn?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van de kniepijn bij het traplopen, de een minder heftig als de andere. We bespreken hieronder een aantal van de mogelijke oorzaken zoals: Artrose, reuma, jicht en nog meer.

Echter kan u knie ook versleten zijn door de jaren heen. Om er zeker van te zijn wat de oorzaak van u klachten kan zijn is het aan te raden om de klachten te bespreken met u huisarts of expert en vanuit daar verder te kijken.

Artrose

‘’Artrose in het knie kom bij 335.000 mensen voor blijkt uit Nivel zorgregistraties. Artose komt het meeste voor in de knieën en vormt daardoor een groot probleem voor veel Nederlanders.’’ Volgens bracewijzer.

Bij artrose in het knie kunnen de botten die in het knie zitten niet makkelijk langs elkaar bewegen, dit komt doordat het kraakbeen versleten is.

Kraakbeen zorgt er namelijk voor het de botten goed langs elkaar glijden, en als dit kraakbeen er niet meer is kan dit zorgen voor stijfheid, pijn bij opstaan en krakende knieën als je gaat traplopen. Verder kan de pijn in de knie zowel onder de knieholte voorkomen als op de knieschijf.

Zoals je in deze afbeelding ziet is het rode gedeelte het kraakbeen dat weg aan het slijten is waardoor de 2 botten moeizaam over elkaar gaan wrijven bij beweging.

Pijnlijk knie met artrose

Reuma

Wat een tweede oorzaak van pijn in de knie bij het traplopen of buigen kan zijn is Reuma (ookwel Reumatoïde artritis). Deze auto-immuunziekte kan de gewrichten aantasten.

Door Reuma gaat het afweersysteem van het lichaam tegen zichzelf werken, er onstaan dan gewrichtsontstekingen. Dit kan plotseling opdagen of langzaam naar boven komen.

De klachten wisselen nog al, er zijn periodes waar patiënten veel last hebben en daarnaast ook periodes waar de patiënten weinig tot geen last hebben.

Deze komt dus neer op klachten zoals gezwollen, stijve, warme en pijnlijke knieën.

Meer lezen over Reuma (Reumatoïde artritis)? Ga dan naar dit bericht van UMC Utrecht! 

Patellofemoraal pijnsyndroom

De derde optie is het patellofemoraal pijnsyndroom, deze pijn bevindt zich vooral bij het knie en het bovenbeen.

Dit wordt veroorzaakt door overgewicht, stand van de benen, mindere spierkracht, overbelasting of verkeerde belasting. En zie je ook vaak terugkomen bij kinderen die een groeispurt hebben gehad.

Je kunt een klikkend geluid horen in de knie als je het knie buigt, de pijn kan zowel in de knieholte als bovenop en rondom het knie voorkomen.

De pijnlijke knie bij buigen is vervelend, maar weet dat dit geen schade aan het knie geeft. Om dit te behandelen zijn er verschillende tactieken nodig, denk aan bovenbeenspieren versterken, zadel van fiets hoger zetten om het knie te ontlasten of tape of brace behandelingen.

Mocht je willen weten wat bij jou kan helpen dan raadt ik aan om de huisarts een belletje te geven voor begeleiding!

Jicht

Als vierde mogelijk die er is voor de pijn in het knie bij traplopen, jicht. Doordat urinezuurkristallen in het gewricht ophopen wordt het gewricht dik, rood, warm en doet heel veel pijn. Normaal zou dit na één tot drie weken weer normaal moeten zijn.

Maar het kan altijd nog terugkomen, en kan ook voorkomen in u teen, voet, enkel of pols.

Wellicht is het een optie om de huisarts te raadplegen in dit geval.

Lopersknie

De vijfde en laatste mogelijkheid voor de pijn aan het knie bij traplopen is het lopersknie, bekend bij veel hardlopers en ook de blessure die het meest voorkomt bij hardlopers!

Bij een lopersknie voel je de pees langs je knie, de oorzaak van een lopersknie in erg vaag en niet duidelijk in de meeste gevallen.

Dit kan er voor zorgen dat je een brandende en stekende pijn hebt bij het sporten, hoe meer je sport hoe erger dit wordt. En dit wordt minder als je weer stopt met sporten.

Belangrijk om te herstellen van een lopersknie is de rust, mocht dit niet helpen dan kun je hulp inschakelen van je huisarts.

Onderaan deze pagina kun je ook een persoonlijke oplossing vinden om je kniepijn tegen te gaan, zeker het bekijken waard!

vrouw die pijn heeft in het knie na het hardlopen

Er zijn dus behoorlijk wat oorzaken voor pijn in de knie bij het buigen of traplopen, om u goed te kunnen helpen is het belangrijk om te weten wat u heeft. Daarom raadt ik altijd aan om eerst naar de huisarts te gaan.

Tips om de pijn in je knie bij het buigen te verminderen

De pijn die u ervaart als u traploopt of buigt komt meestal vanaf 1 plek in het knie. Er zijn pijnpunten die duiden op overbelasting zoals pijn achter de knieschijf of aan de binnenkant van de knieschijf.

Soms kan het ook zijn dat de plaats niet duidelijk is te benoemen doordat het dik, opgezwollen, warm, stijf of ontstoken is.

Om pijn in het knie bij traplopen en buigen te verminderen of te verhelpen zijn er meerdere mogelijkheden. Hieronder zul zien welke dat zijn!

Ga op een andere manier traplopen

Pijn aan het knie bij traplopen kun je verminderen door verantwoord van de trap af te lopen, ik zal hier uitleggen hoe je het beste van een trap af kunt lopen:

Sluit elke keer de tweede voet aan op één trede, als u de trap oploopt zet u eerst het ‘goede’ been eerst omhoog. Daarna het andere been dus op dezelfde trede.

Ervaart u pijn in het knie als u naar beneden loopt dan is dit precies hetzelfde, maar kan ietsje zwaarder aanvoelen. Als u dan nog steeds een stekende of zeurende pijn voelt in u knie, dan is het aan te raden om andersom van de trap af te lopen. Let wel goed op en kijk achter je!

Spieren versterken

Als je spieren sterker zijn kan het zijn dat ze een stukje van de belasting van het gewricht overnemen als je gaat traplopen. Maar let wel op dat je het niet te veel gaat trainen omdat er dan overbelasting kan ontstaan in de spier.

Een ronde wandelen met de hond, kat of paard bijvoorbeeld is al genoeg, of ga een klein stukje fietsen.

Er zijn een heel aantal oefeningen die u kunt doen om u beenspieren te versterken, neem bijvoorbeeld een een kijkje op het UMC Utrecht. Hier hebben ze een flink aantal oefeningen voor u neergezet met video’s!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *