vrouw die mediteert op ene boomstam

4 tips om meer motivatie te krijgen voor sport en beweging

Wil je graag meer bewegen, maar heb je vaak geen zin om te sporten? Je bent zeker niet de enige. Wist je dat volgens sportenbewegenincijfers.nl meer dan de helft van de Nederlandse bevolking te weinig beweegt?

En dat terwijl sporten juist zo belangrijk is. Sporten houdt je fit en gezond en zorgt dat je minder snel ziek wordt. Het is daarnaast ook goed voor je mentale gezondheid. Hoe graag je ook meer wilt sporten, het vinden van motivatie om dit daadwerkelijk te doen kan lastig zijn.

Wij hebben daarom 4 tips om meer motivatie te krijgen voor sport en bewegen voor je op een rijtje gezet.

1. Haalbare doelen stellen

Het stellen van doelen kan veel helpen om je te motiveren om te gaan sporten. Belangrijk is wel dat je doelen haalbaar zijn. Het is heel frustrerend als je veel te hoge eisen stelt aan jezelf.

Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je geen zin meer hebt om te sporten. Je hoeft niet van de één op de andere dag een topconditie te hebben. Een haalbaar doel is bijvoorbeeld elke dag een rondje wandelen of twee keer per week een half uur naar de sportschool.

Of bijvoorbeeld vaker met de fiets naar je werk. Hierdoor heb je met kleine en met name haalbare doelen al meer beweging in je dagelijkse leven.

2. Creëer een dagelijks routine

Vind je het moeilijk om sporten in je drukke schema te passen? Dan kan een dagelijkse routine helpen om je meer motivatie te geven voor sport en beweging. Je kunt dit doen door vaste momenten te kiezen om te gaan sporten.

Dit kan bijvoorbeeld een rondje hardlopen in de ochtend zijn, of een stuk wandelen na het avondeten. Je kunt daarnaast met jezelf afspreken om op vaste dagen naar de sportschool te gaan.

Door een dagelijkse routine te creëren gaat sporten en bewegen in je systeem zitten en zul je jezelf een stuk makkelijker kunnen motiveren.

3. Kies een sport die bij je past

Wanneer je jezelf niet gemotiveerd krijgt om te gaan sporten is de kans groot dat je iets doet wat je niet leuk vindt. Houd je helemaal niet van de sportschool en ben je liever buiten in de natuur? Dan is buiten hardlopen, bootcampen of wandelen meer geschikt voor jou.

Iedereen heeft weer eigen interesses en het kan daarom enorm helpen om een sport te kiezen waar je plezier uit kunt halen. Zo kun je bijvoorbeeld ook dansles nemen, gaan voetballen of op kickboksen gaan. Door iets te doen wat je leuk vindt, krijg je een stuk meer motivatie voor sport en bewegen.

4. Zoek iemand om samen mee te sporten

Sporten is zeker niet iets dat je alleen hoeft te doen. Met iemand samen sporten kan veel leuker zijn en werkt daarnaast motiverend. Naast de gezelligheid is samen sporten namelijk ook meteen een stok achter de deur.

Als iemand op je rekent om samen te gaan, maar je eigenlijk geen zin hebt om te sporten, zul je minder snel besluiten om niet te gaan. Wanneer je niemand kunt vinden om mee te sporten, kun je je altijd aansluiten bij een sportgroep.

2 meiden die rennen

Een vaste sportgroep kan erg helpen om motivatie te krijgen voor sport. Er zijn genoeg groepen te vinden die bijvoorbeeld samen gaan hardlopen, badmintonnen of bootcampen.

Motivatie behouden voor sport en bewegen

Om je motivatie te behouden is het belangrijk dat je haalbare doelen stelt en klein begint. Zoek naar een vorm van sporten en bewegen die jou aanspreekt en waar je plezier uithaalt.

Je kunt samen met een familielid of vriend sporten of natuurlijk gewoon alleen gaan. Wanneer je even moeite hebt met je motivatie voor sport, onthoud dan dat beweging niet alleen belangrijk is voor een gezond lichaam, maar ook voor je mentale welzijn.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *